Mol kavramı nedir, örnekler verir misiniz?

3,307 gösterim
17 Ocak 2012 misafir sordu
18 Ocak 2012 düzenledi

5 Cevap

+1 oy
17 Ocak 2012 misafir cevapladı
 
En İyi Cevap
Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.


Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.


Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32


1Atomik Kütle Birimi (¤¤¤¤.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.


Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin topl¤¤¤¤¤ denir.


Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)
6.12 = 72 gram C
12.1 = 12 gram H
6.16 = 96 gram O
-------------------------------

180 gram


Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .


1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023


Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)
1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.


Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.
Bir tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023


örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)
1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.


N.Ş.A’ da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.


MOL HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

m: Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı n: mol sayısı Ma=Molekül ağırlığı

Verilen ağırlık Verilen hacim verilen tanecik

n =------------------ =-----------------=------------------
Ma 22,4 6,0210-23

Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)

MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol

n=23/46 = 0,5 mol

Örnek : N.Ş.A’da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)

n=2,8/22,4 = 0,125 mol.

1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.

22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol

Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)

n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.

Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100

I. elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı

I. elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

ÇÖZÜMLÜ SORULAR
.I- 16 gram oksijen gazı
II- 3,01.1023 tane He gazı
III- 6 gam C içeren CO2 gazı
yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
verilmiştir ?(C=12 O=16)
A) I>II>III B) I=II>III C) I=II=III D) II>III>I E) I=III>II
Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
0,5. 22,4 = 11,2 litre
II- 3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
III- 6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre Cevap C

2. 3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)
A) 74 B) 32 C) 40 D) 56 E) 14
Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol
0,05 mol 3,7 grams
1 mol X
X= 74 gram/ mol
X=40 gr/molX+32+2= 74 Cevap C

3. 8 gram oksijen gazında kaç tane atom
vardır ? (O=16)
A) 3,01.1023 B) 6,02.1023 C) 12,04.1023 D) 1,505.1023 D) 24,08.1023
Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı
1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa
0,25 mol O2 de X
X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

4. 0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?
A) 2/3 B) 3/2 C) 1 D) 3/7 E) 7/2
Çözüm :
0,2 mol 32 gramsa
1 mol ?
?= 160 gr/mol
X= 56 gr/mol2.X + 3.16 = 160
X/Y= 7/2X/Y = 56/16 Cevap E


5. I- XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
II- XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.
Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?
A) 24-32 B) 14-12 C) 12-16 D) 32-23 E) 12-14
Çözüm :2 X + Y = 28
X + 2Y = 44
X= 12 Y= 16 Cevap C
+1 oy
17 Ocak 2012 misafir cevapladı
MOL NEDİR?
Atomlar ve moleküller en güçlü mikroskoplarla bile görülemiyecek kadar küçük taneciklerdir.Bu taneciklerin oluşturduğu 6.02 x1023 tanelik kümeye 1 mol denir.Burada 6.02 x1023 sayısının ne ifade ettiğini belirtmeden geçemiyeceğim.Bu sayıyı açık bir şekilde yazarsak, 602000000000000000000000 tanedir. Bahsettiğimiz sayının ne kadar büyük olduğunu artık tahmin edebiliyorsunuz.

6.02 x1023 Dolayısıyla kimyasal hesaplamalarda 1 mol yerine N tane, N tane yerine 1 mol yazılabilir.
6.02 x1023 sayısına Avagadro Sayısı denir. Bazen sorularda kısaca N harfiyle gösterilir.
1 mol demir (Fe) 6.02 x1023 tane demir (Fe) atomu demektir.
1 mol su (H2O) 6.02 x1023 tane su (H2O) molekülü
demektir.
Bileşkelerin bünyesinde farklı cinste atomlar vardır. Örneğin 1 tane H2O molekülünde 2 tane H atomu, 1 tane O atomu vardır.
Sonuç olarak 1 mol H2O atomu için;

-6.02 x1023 tane molekül
-2 mol H atomu
-1 mol O atomu
-Toplam 3 mol atom
-2 x 6.02 x1023 tane H atomu
-1 x 6.02 x1023 tane O atomu
-Toplam 3 x 6.02 x1023 tane atom içerir.İfadeleri kullanılabilir.

ÖRNEK:
1 mol C6H12O6 için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


a) 6.02 x1023 tane molekül içerir.
b) 6 mol C atomu içerir.
c)12 x 6.02 x1023 tane H atomu içerir.
d)Toplam 24 tane atom içerir.
e) 6 mol O atomu içerir.

ÇÖZÜMÜ:

A,B,C,E seçenekleri doğrudur. Fakat D seçeneğindeki ifade yanlıştır. Ya 24 mol atom içerir olmalıydı, ya da 24 x 6.02 x1023 tane atom içerir olmalıydı.

Doğru cevap “D” seçeneğidir.


ATOM AĞIRLIĞI

12C izotopu standart seçilerek ( 12 de 1’i , 1akb [atomik kütle birimi]) diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. 1akb çok küçük bir birimdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32...
Buna göre;
1 tane C atomu 12 x 1akb dir.
1 mol (6.02 x1023 ) C atomu 12 x6.02 x1023 akb dir.
1 mol C atomu 12x1=12 gr.
6.02 x1023 tane Catomu 12 gr.dir.


MOLEKÜL AĞIRLIĞI:

Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin toplamına denir.

Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)

6.12 = 72 gram C
12.1 = 12 gram H
6.16 = 96 gram O

1 mol C6H12O6 180 gram olur.

BİR TANE MOLEKÜLÜN KÜTLESİ: Bir tek molekülün kütlesi, molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur. (MA=Molekül ağırlığı)

1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023

Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)
1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.

BİR TANE ATOMUN KÜTLESİ: Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır. ( A.A tom Ağırlığı)
1 tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023

Örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)
1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.

N.Ş.A HACİM: Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir. (N.Ş.A=Normal Şartlar Altında)

Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)

n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.
n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.
MOL HESAPLAMA YÖNTEMLERİ:

Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)
MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol
n=23/46 = 0,5 mol

Örnek : N.Ş.A’da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)
n=2,8/22,4 = 0,125 mol.
1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.
22,4 litre = 1 mol ; 11,2 litre= 0,5 mol ; 5,6 litre = 0,25 mol ;2,8 Litre = 0,125 mol
+1 oy
7 Eylül 2012 misafir cevapladı
ilk çözümlü soruda hata var 0,05 değil 0,5 olması gerekirdi :)
+2 oy
25 Ocak 2013 Esra Pıçakcı cevapladı
Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.


Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.


Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32


1Atomik Kütle Birimi (¤¤¤¤.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.


Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin topl¤¤¤¤¤ denir.


Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)
6.12 = 72 gram C
12.1 = 12 gram H
6.16 = 96 gram O
-------------------------------

180 gram


Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .


1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023


Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)
1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.


Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.
Bir tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023


örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)
1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.


N.Ş.A’ da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.


MOL HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

m: Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı n: mol sayısı Ma=Molekül ağırlığı

Verilen ağırlık Verilen hacim verilen tanecik

n =------------------ =-----------------=------------------
Ma 22,4 6,0210-23

Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)

MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol

n=23/46 = 0,5 mol

Örnek : N.Ş.A’da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)

n=2,8/22,4 = 0,125 mol.

1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.

22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol

Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)

n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.

Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100

I. elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı

I. elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

ÇÖZÜMLÜ SORULAR
.I- 16 gram oksijen gazı
II- 3,01.1023 tane He gazı
III- 6 gam C içeren CO2 gazı
yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
verilmiştir ?(C=12 O=16)
A) I>II>III B) I=II>III C) I=II=III D) II>III>I E) I=III>II
Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
0,5. 22,4 = 11,2 litre
II- 3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
III- 6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre Cevap C

2. 3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)
A) 74 B) 32 C) 40 D) 56 E) 14
Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol
0,05 mol 3,7 grams
1 mol X
X= 74 gram/ mol
X=40 gr/molX+32+2= 74 Cevap C

3. 8 gram oksijen gazında kaç tane atom
vardır ? (O=16)
A) 3,01.1023 B) 6,02.1023 C) 12,04.1023 D) 1,505.1023 D) 24,08.1023
Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı
1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa
0,25 mol O2 de X
X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

4. 0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?
A) 2/3 B) 3/2 C) 1 D) 3/7 E) 7/2
Çözüm :
0,2 mol 32 gramsa
1 mol ?
?= 160 gr/mol
X= 56 gr/mol2.X + 3.16 = 160
X/Y= 7/2X/Y = 56/16 Cevap E


5. I- XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
II- XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.
Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?
A) 24-32 B) 14-12 C) 12-16 D) 32-23 E) 12-14
Çözüm :2 X + Y = 28
X + 2Y = 44
X= 12 Y= 16 Cevap

Kaynak: http://www.msxlabs.org/okul/73/mol-kavrami-nedir-ornekler-verir-misiniz#ixzz2J0ELtV5t
0 oy
29 Mayıs 2014 SSERKAN cevapladı
Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.


Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.


Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32


1Atomik Kütle Birimi (¤¤¤¤.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.


Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin topl¤¤¤¤¤ denir.


Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)
6.12 = 72 gram C
12.1 = 12 gram H
6.16 = 96 gram O
-------------------------------

180 gram


Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .


1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023


Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)
1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.


Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.
Bir tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023


örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)
1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.


N.Ş.A’ da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.


MOL HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

m: Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı n: mol sayısı Ma=Molekül ağırlığı

Verilen ağırlık Verilen hacim verilen tanecik

n =------------------ =-----------------=------------------
Ma 22,4 6,0210-23

Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)

MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol

n=23/46 = 0,5 mol

Örnek : N.Ş.A’da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)

n=2,8/22,4 = 0,125 mol.

1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.

22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol

Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)

n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.

Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100

I. elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı

I. elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

ÇÖZÜMLÜ SORULAR
.I- 16 gram oksijen gazı
II- 3,01.1023 tane He gazı
III- 6 gam C içeren CO2 gazı
yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
verilmiştir ?(C=12 O=16)
A) I>II>III B) I=II>III C) I=II=III D) II>III>I E) I=III>II
Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
0,5. 22,4 = 11,2 litre
II- 3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
III- 6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre Cevap C

2. 3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)
A) 74 B) 32 C) 40 D) 56 E) 14
Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol
0,05 mol 3,7 grams
1 mol X
X= 74 gram/ mol
X=40 gr/molX+32+2= 74 Cevap C

3. 8 gram oksijen gazında kaç tane atom
vardır ? (O=16)
A) 3,01.1023 B) 6,02.1023 C) 12,04.1023 D) 1,505.1023 D) 24,08.1023
Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı
1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa
0,25 mol O2 de X
X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

4. 0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?
A) 2/3 B) 3/2 C) 1 D) 3/7 E) 7/2
Çözüm :
0,2 mol 32 gramsa
1 mol ?
?= 160 gr/mol
X= 56 gr/mol2.X + 3.16 = 160
X/Y= 7/2X/Y = 56/16 Cevap E


5. I- XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
II- XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.
Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?
A) 24-32 B) 14-12 C) 12-16 D) 32-23 E) 12-14
Çözüm :2 X + Y = 28
X + 2Y = 44
X= 12 Y= 16 Cevap C
ZATEN ÖYLE  ZANNETME :(

İlgili sorular

3 cevap 107 gösterim
7 Eylül 2012 misafir sordu
1 cevap 29 gösterim
2 cevap 105 gösterim
Okula Destek'e hoş geldiniz!

Sorun, cevaplayın ve okul eğitiminize destek olan soru-cevap platformumuzu geliştirin.

Teşekkürler!
...